Plugin till WordPress för #blogg100

Det var ett tag sedan jag skrev ett nytt plugin till WordPress och kodade därför idag lite på ett plugin som skulle passa bra till denna (och många andra) bloggen. Ursprungligen var tanken att göra en liten plugg för att enkelt visa det associerade numret (1-100) tillhörande varje post för projektet #blogg100, och presentera denna siffra brevid titeln. Ganska snabbt spårade det ur lite smått och diverse extra funktioner tillkom. Tilläggas bör att detta plugin i skrivande stund är i väldigt tidigt beta-stadie och knappt alls testat varför det säkerligen finns ett antal buggar som vissa av er stöter på. Ett flertal är jag medveten om men rapportera dem gärna så rättar jag till dem.

#blogg100 Badge

Intill titeln för #blogg100-inlägg visas nu en badge med nummer för inlägget. En liten kul detalj som visar att bloggen stolt är med i Sveriges just nu största bloggprojekt.

badge1 badge2

settings
Funktioner

 • Drag-n-drop: För att enkelt kunna placera badgen där den bäst passar i temat kan den enkelt flyttas med muspekaren. Fungerar givetvis endast när bloggadmin är inloggad. Ny position sparas automatiskt när badgen släpps.
 • Adminpanel: Manuella inställningar via egen flik i adminpanelen.
 • CSS: Fullt stöd för att skriva egen CSS-kod och desgina badgen efter eget önskemål.
 • Manuell placering: Mata in top- och left-värden i panelen (alternativ till drag-n-drop).
 • Inga custom fields: Lägger inte till några extra fält på inläggen och är fullt kompatibelt med redan taggade poster.
 • Automatik: Håller koll på datumen automatiskt och sätter korrekt nummer till varje post taggad med #blogg100.

Om tillräckligt intresse finns så skriver jag vid tillfälle klart pluginet och lägger upp det hos wordpress.org så att du enkelt själv kan installera och testa.

Att utveckla ett plugin för data som ska ”bäddas in” i bloggposter kräver alltid lite extra jobb eftersom det finns ett antal saker att tänka på. Kompatibilitet, säkerhet och funktion är några. Jag har medvetet inte lagt någon tid eller vikt vid kompatibilitet och har därför inte testat i annat än Chrome och lite snabbt i Safari.

Problemlösning

Eftersom en grundtanke med pluginet är att det ska vara väldigt flexibelt och enkelt att installera och fungera för alla teman utan kirurgiska ingrepp (ja, jo.. det finns säkert undantag) krävs det att badgens position är fixerad. Du som jobbat med CSS vet att detta direkt innebär vissa problem och att ett av de mer irriterande är att få badgens position att stämma med inläggets position då jag inte kan räkna med att bilder och andra inbäddade data inte har fått fasta mått, dvs, innehållet hoppar vartefter det läses in. Givetvis vill jag inte vänta på att all data, dvs bilder, videos osv ska läsas in innan badgen då det skulle kunna innebära att badgen dröjer i minuter.

Att lösa denna sortens problem kräver kreativt tänkande vilket kan vara riktigt roligt men också frustrerande. Lösningen på ovanliga problem är ofta djupt begravd i sökresultaten hur du än tycks vrida och vända på sökorden. Jag har än så länge inte gjort någon riktigt bra lösning på detta utan kolla uppdaterar kontinuerligt badgepositionerna i takt med att bilder, iframes osv läses in. Kanske inte en optimal lösning, men det verkar i alla fall fungera hyffsat.

Lämna gärna åsikt, önskemål eller idéer för en eventuell vidareutveckling och ”lansering” hos WordPress.

8 reaktion på “Plugin till WordPress för #blogg100

 1. Johan Furuskog

  Jag tar gärna del av koden. Ett intressant koncept som går att applicera på annat. Varför inte lägg ut den på wordpress.org vet ja!

  Badgen syns inte i mobilversionen, men jag antar att man själv kan lägga till den koden som behövs på inställningssidan för pluginen?

  Svara
 2. Erik Falk Inläggsförfattare

  Det blir ingen vidareutveckling på ett par dagar då jag är bortrest under helgen. Förhoppningsvis hinner jag släppa pluginet i början av nästa vecka.

  Svara
 3. Susanne

  Snyggt!
  Skulle passa mig utmärkt eftersom jag driver en hel del utmaningar själv. För jag antar att det ganska lätt skulle kunna anpassas till andra än #blogg100-utmaningen, eller ?

  Svara
  1. Erik Falk Inläggsförfattare

   Ja, rent teoretiskt går det ju använda till vad som helst, krävs dock en liten mindre modifikation först. Jag skulle kunna lägga till funktionalitet för att anpassa till egen utmaning. Lägger det på funktionsönskelistan.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>